Wybielanie i wszystko co powinniśmy na ten temat wiedzieć
17 grudnia 2019
0
W dzisiejszych czasach obserwując piękny biały uśmiech gwiazd występujących w filmach i na scenach całego świata, zachwycamy się i zastanawiamy, w jaki sposób można osiągnąć taki efekt. Prawda jest taka, że każdy z nas po jednej wizycie w gabinecie stomatologicznym może cieszyć się z lśniących, białych zębów przy każdym uśmiechu.
Czemu sam uśmiech nie miałby dawać nam radości i poprawiać nastrój każdego dnia? Zabieg wybielania polega na naświetlaniu zębów, pokrytych preparatem o wysokim stężeniu nadtlenku wodoru, specjalnie stworzoną do tego celu lampą. Wykonuje się go w 3 seriach naświetlania po 10 min. Całkowity czas trwania to około 1,5 godziny, a efekt estetyczny zadowoli nawet najbardziej wymagających pacjentów i utrzymuje się przez kilka lat. Innym, bardzo skutecznym sposobem wybielania jest metoda nakładkowa. Dla pacjenta wykonujemy indywidualne nakładki na zęby, które zakłada się codziennie na noc z preparatem do wybielania i rano zdejmuje. Najczęściej wybielanie nakładkowe trwa 2-3 tygodnie i pacjent sam decyduje, czy efekty już są zadowalające.
Wybielanie szczególnie poleca się u osób z bardzo dobrą higieną jamy ustnej i nienagannym stanem uzębienia, a wykonywanie tego zabiegu w rozsądnych, tzn. kilkuletnich odstępach czasu, nie wpływa na stan uzębienia i nie powoduje destrukcji tkanek zęba, może jedynie powodować kilkudniową nadwrażliwość na skrajne temperatury. Po zabiegu należy przez 2 tygodnie przestrzegać tzw. „białej diety”, tzn. nie pić czerwonego wina, kawy i tym podobnych produktów mogących powodować przebarwienia. Wybielanie zębów jest przeciwwskazane u osób poniżej 16 roku życia, kobiet w ciąży oraz w trakcie karmienia, palaczy, pacjentów chorujących na padaczkę i chorobę Parkinsona. Zdecydowanie odradzam stosowanie domowych past wybielających. Większość z nich zawiera czynniki ścierne i zęby wybielane w ten sposób tracą cenne szkliwo. Stają się w ten sposób jaśniejsze, ale jednocześnie słabsze, bardziej wrażliwe i narażone na działanie kwasów i czynników próchnico twórczych.

Zostaw komentarz